232018Feb
Γιατι νιώθω διαρκως κουραση;

Γιατι νιώθω διαρκως κουραση;

Είναι γεγονός ότι το καθημερινό πρόγραμμα είναι φορτωμένο με υποχρεώσεις και δραστηριότητες που στη κυριολεξία ρουφάνε την ενέργεια σου. Όταν τα αποθέματα της ενέργειας σου εξαντλούνται πριν ακόμα τελειώσουν οι καθημερινές σου δραστηριότητες είναι απαραίτητο να διερευνήσεις τα αίτια, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση αυτή η οποία αναμφισβήτητα σου στερεί πολλά στο δίπτυχο της καλής διάθεσης – απόδοσης.
Ύποπτος Νο1: Κακή ποιότητα ύπνου.
Ο ύπνος είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον 6-8 ώρες) και να είναι ήρεμος και συνεχής (χωρίς διακοπές) έτσι ώστε να ανατροφοδοτηθεί επαρκώς η χαμένη ενέργεια της ημέρας. Είναι επιβεβαιωμένο, ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγονται σημαντικές ορμόνες, που συντελούν στην αναδόμηση των ιστών του σώματος και στην αναδιοργάνωση του ανοσιακού συστήματος. Συστήνεται να υπάρχει συνεχές και σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο, προκειμένου να μην αποσυντονίζεται ο οργανισμός σου. Καλό είναι δηλαδή να υπάρχει σταθερός αριθμός ωρών που κοιμάσαι κάθε βράδυ (όχι άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο).
Ύποπτος Νο 2: Η κακή διατροφή
Η ποιότητα της τροφής παίζει σπουδαίο ρόλο στο πόσο δυνατός αισθάνεσαι μέσα στην ημέρα. Συνήθη λάθη είναι η κατανάλωση καφεϊνης και ζάχαρης τα οποία σε ξυπνούν μεν αλλά για λίγο δε. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να δημιουργήσει υπερένταση και νευρικότητα ενώ η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και νιώθεις πιο αδύναμος μετά (υπογλυκαιμία).
Η ιδανική διατροφή για να αισθάνεσαι πιο δραστήριος πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεϊνη, αμυλούχες τροφές, βιταμίνες και σίδηρο και ασβέστιο, σε μοιρασμένα σε μικρά τακτικά (ανά τρεις ώρες) γεύματα και παράλληλα επαρκής κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1,5 lt ημερησίως).
Ύποπτος Νο 3: Απουσία άσκησης
Η καθιστική ζωή σε κουράζει πιο πολύ. Εάν υιοθετήσεις τη συνήθεια ήπιας άσκησης 3 με 4 φορές την εβδομάδα (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κλπ) ιδανικά σε ύπαιθρο (αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου) θα δεις θεαματική αλλαγή στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας μέσα στην ημέρα) καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος (μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών), αυξάνεται η αντοχή, μειώνεται το άγχος και βελτιώνεται η διάθεση (έκκριση ενδορφινών).
Ύποπτος Νο 4: Καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ορμονικές εναλλαγές
Προβλήματα με τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και καταστάσεις όπως έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση μπορούν να δημιουργήσουν υπόβαθρο μειωμένης ενέργειας και αντοχής. Χρήζουν ιατρικής φροντίδας και συμβουλής. Για παράδειγμα αν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από εξετάσεις και πιθανόν να χρειαστεί η χορήγηση θυροξίνης. Σε περιπτώσεις διαταραχών έμμηνου ρύσεως, όπως για παράδειγμα μεγάλη απώλεια αίματος σε κάθε περίοδο, μπορεί να προκληθεί σταδιακά αναιμία και ιδιαίτερη δυσκολία στην διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Ύποπτος Νο5: Υποκείμενη νόσος σε εξέλιξη
Έρευνες έχουν δείξει ότι αίσθημα κόπωσης μεγαλύτερης έντασης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός υποκείμενου νοσήματος (πχ διαβήτης, υπνική άπνοια, αλλεργίες, χρόνιες λοιμώξεις, παθήσεις νεφρών, καρδιακά νοσήματα, αναιμία, καρκίνος, ψυχιατρικά νοσήματα). Για το λόγο αυτό όταν δεν μπορούμε να διευκρινίσουμε άμεσα κάποιο προφανές αίτιο κούρασης (πχ έλλειψη ύπνου, διατροφή κλπ), είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, ο οποίος θα κρίνει αν είναι απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια κατάσταση, όπου το αίσθημα κόπωσης είναι σοβαρό, χωρίς να ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο κλινικό αίτιο. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν υποχωρεί με ξεκούραση και εξ ορισμού διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Το ΣΧΚ είναι μία πρόσφατα ταυτοποιημένη (1980) διαταραχή η οποία επίσης περιλαμβάνει συμπτώματα όπως μυαλγίες, αρθραλγίες, πονοκεφάλους, διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης , μειωμένη απόδοση. Η νόσος είναι πολύπλοκη, τα αίτια (οργανικά και ψυχολογικά) ασαφή και χρήζει σωστής διάγνωσης και έμπειρης ιατρικής φροντίδας.
Μαρία Κουσίδη, Φαρμακοποιός, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών
Kousidis Pharmacy, Tatoiou 73 & Charilaou Trikoupi, 14564 Kifisia, tel: 2106204554