Κάνε το άγχος σύμμαχο
Τι είναι το άγχος;
Το άγχος αποτελεί την κατάσταση ψυχικής και σωματικής αντίδρασης που βιώνει ο άνθρωπος αναπόφευκτα σε κάποιες στιγμές της καθημερινότητας του, οι οποίες μπορεί να είναι από λίγο απαιτητικές έως απειλητικές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής τρόπος ορισμού του άγχους (δεν μπορεί να μετρηθεί), διότι η πηγή (θετική ή αρνητική) και η έκφραση του (συμπτώματα), ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το αποτέλεσμα όμως, είναι το ίδιο με αυτό που βίωναν οι πρόγονοι μας όταν έρχονταν αντιμέτωποι με φυσικούς κινδύνους που απειλούσαν τη ζωή τους, για αυτό και η αντίδραση στο στρες είναι γνωστή με τον όρο αντίδραση ΄΄μάχης ή φυγής΄΄(fight or flight response).
Πως μπορώ να αυξήσω την αντοχή μου στο καθημερινό στρες?
1.Οργάνωση και αυτογνωσία .Προσπάθησε να προσδιορίσεις με ειλικρίνεια τις δυνατότητες, τις ανάγκες, τα όρια και τις αντοχές σου θέτοντας ρεαλιστικούς επιτεύξιμους στόχους βάζοντας σωστές προτεραιότητες. Επικεντρώσου σε δραστηριότητες (επαγγελματικές κοινωνικές) που σε ευχαριστούν και που ταιριάζουν στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα σου. Ένα βήμα τη φορά είναι το κλειδί. Με τον τρόπο αυτό η επιτυχία στους στόχους που θέτεις είναι πιο σίγουρη και η αυτοπεποίθηση σου θα ενισχυθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεις πιο εύκολα και με λιγότερο στρες τις καθημερινές απαιτήσεις.
2.Σωστή διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνες και λιπαρά οξέα είναι το κλειδί στην αύξηση της αντοχής σου στο στρες. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεϊνες (άπαχο κρέας, όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, αβγά) , βιταμίνη C (πχ. πορτοκάλια, λεμόνια, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές ,μπρόκολο,πατζάρια,λάχανο), β-καροτένιο ( όπως καρότα, μούρα, πράσινα λαχανικά), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (μαγιά μπύρας, αβοκάντο, σπανάκι, σπαράγγια, ρύζι, λαχανάκια βρυξελλών) φυλλικό οξύ (π.χ. σπανάκι, πράσινα λαχανικά, μαυρομάτικα φασόλια), ψευδάργυρο (πχ κόκκινο κρέας, σιτάρι) δρουν αντισταθμιστικά στην βλαπτική επίδραση του άγχους στον οργανισμό προστατεύοντας το ανοσοποιητικό από λοιμώξεις.
3.Άσκηση. Η μέτριας έντασης άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, πιλάτες , yoga) είναι ευεργετική στη καταπολέμηση των δυσάρεστων στρεσογόνων συμπτωμάτων βελτιώνοντας τη διάθεση και θωρακίζοντας τη καρδιακή λειτουργία.
4. Ψυχαγωγία και τεχνικές χαλάρωσης! Οι ασκήσεις αναπνοής (αργές και βαθιές εισπνοές) διώχνουν το στρες. Πνευματικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα ποίησης, λογοτεχνίας, το θέατρο, ο κινηματογράφος αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία ,η χειροτεχνία, η μαγειρική κλπ, αποτελούν την διέξοδο του μυαλού από τα καθημερινά προβλήματα. Η ψυχαγωγία, η ανεμελιά και το γέλιο είναι τα πιο ισχυρά …αντιοξειδωτικά.
5. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Μίλησε σε κάποιον για όλα όσα σε απασχολούν. Ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας ειδικός επιστήμονας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά πολύτιμος σύμβουλος στις διάφορες πιεστικές περιόδους της ζωής σου.
Μην ξεχνάς πως το άγχος σε φυσιολογικό βαθμό μας κινητοποιεί, μας δραστηριοποιεί και αποτελεί σύμμαχο και όχι εχθρό στις καθημερινές απαιτήσεις και στόχους. Η δύναμη του μυαλού σου Κάνε το άγχος σύμμαχο είναι απαραίτητη, έτσι ώστε τελικά να βιώνεις μόνο τη χαρά της αυτοπεποίθησης και της υψηλής απόδοσης .
Μαρία Κουσίδη, Φαρμακοποιός, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών. Τατοϊου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, 14564 Κηφισιά, 210 6204554